Blogging: Αξίζει;
13/10/2021Είστε πραγματικά ευφυείς;
16/10/2021Η εποχή μας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως “η εποχή των social media”. Σχεδόν όλοι μας έχουμε τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ ο μέσος καθημερινός χρήστης τα χρησιμοποιεί για διασκέδαση, επαφή με φίλους και γνωστούς και ενημέρωση, οι εταιρείες και οι οργανισμοί έχουν εντελώς διαφορετικά κίνητρα.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως ο ιδρυτής του μακράν δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Mark Zuckerberg συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου όταν δεν απαιτείται καμία συνδρομή για τους χρήστες του Facebook; Η απάντηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους λόγους για τους οποίους ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιλέγει αυτόν τον χώρο για προβολή και διαφήμιση.
Το χαμηλό κόστος, η πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό χρηστών και η έλλειψη γεωγραφικών ορίων, καθιστούν τα social media έναν από τους πλέον ανταποδοτικούς τρόπους marketing. Η παρουσία εταιρειών και οργανισμών στα κοινωνικά δίκτυα τους δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν αισθητά την αναγνωρισιμότητα της μάρκας τους, να συσφίξουν τις σχέσεις τους με το κοινό τους αλληλεπιδρώντας με αυτό, να ενημερώσουν για τις υπηρεσίες τους και να προβάλουν την κουλτούρα τους.
Όσον αφορά την αναλογία κόστους και επιστροφής επένδυσης, η ζυγαριά γέρνει σχετικά μονόπλευρα προς το κέρδος. Ειδικά στην περίπτωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα social media αποτελούν την ιδανική επιλογή προώθησης. Τους δίνεται η δυνατότητα να διαφημιστούν επιλέγοντας το κοινό τους με δημογραφικά και γεωγραφικά κριτήρια και να έρθουν σε επαφή μαζί του με με υποδεκαπλάσιο budget σε σχέση με το κόστος διαφήμισης σε πιο συμβατικά media όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και ο τύπος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αποτελέσματα χαμηλότερης ποιότητας και ποσότητας. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: τα ψηφιακά μέσα γενικότερα και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα προσφέρουν τη δυνατότητα ποιοτικής επαφής με το κοινό μέσω αλληλεπίδρασης.
Η αντίληψη των αναγκών και των επιθυμιών του κοινού κάνει τη διαφορά και δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, στόχων, προϊόντων και υπηρεσιών. Στον κόσμο της online αναζήτησης και με τη ραγδαία αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου, έχει τονιστεί και όχι άδικα η τεράστια σημασία της αναπληροφόρησης, γνωστότερης ως feedback. Η σωστή διαχείρισή της δίνει τη δυνατότητα έγκυρης πληροφόρησης για την άποψη του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με συγκεκριμένα προϊόντα και βοηθά στη βελτίωση των επιχειρήσεων δίνοντάς τους την απαραίτητη γνώση που αποτελεί το πρώτο βήμα για την προσαρμογή τους σε αυτό που θέλει το κοινό της επιλογής τους. Επίσης, η έμφυτη ανάγκη κάθε ανθρώπου να μοιραστεί με τους οικείους του οτιδήποτε θεωρεί ότι τους ενδιαφέρει προσφέρει απλόχερα και σε χαμηλό κόστος brand awareness υπό την προϋπόθεση ότι η ψηφιακή παρουσία κάθε εταιρείας που επενδύει στην online προώθησή της έχει να επιδείξει κάτι πρωτότυπο, καινοτόμο και ενδιαφέρον.
Το περιεχόμενο (content) αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη δύναμη των social media και επιθυμούν να δρέψουν τους καρπούς των δυνατοτήτων που αυτά προσφέρουν. Ωστόσο, τείνουν να παραγνωρίζουν τις συνέπειες μιας μη επαγγελματικής ψηφιακής εικόνας, θεωρώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες νόρμες και γενικοί τρόποι χρήσης. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει η τάση να υπερπροβάλλονται υπηρεσίες και προϊόντα σε βάρος πληροφοριών που θα ενδιέφεραν το κοινό και θα οδηγούσαν σε αλληλεπίδραση μαζί του, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αύξησης των άμεσων πωλήσεων και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως lead generators. Παρατηρείται επίσης σχετική άγνοια της σημασίας της επιμέλειας των κειμένων, της δημιουργίας πρωτότυπου γραφιστικού και οπτικοακουστικού υλικού και των επικοινωνιακών δυνατοτήτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, αντί οι χρήστες να γίνουν δέκτες της εταιρικής κουλτούρας και brand ambassadors υποβιβάζονται σε θεατές διαφημίσεων και προωθητικών ενεργειών τύπου τηλεόρασης, περιοδικών και άλλων συμβατικών μέσων.
Η online παρουσία κάθε ατόμου και κάθε οργανισμού είναι εύκολα προσβάσιμη από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι μέσω αυτής σχηματίζουν εικόνα και άποψη. Η στρατηγική χρησιμοποίηση των social media αποτελεί τον πυρήνα των περισσότερων τακτικών και μεθόδων ψηφιακού marketing και η επένδυση σε αυτά μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητα κάθε μάρκας. Ωστόσο, η αλλοπρόσαλλη χρήση τους και η αυθαίρετη προβολή σε αυτά χωρίς πλάνο, συνέπεια, ξεκάθαρους στόχους και μεθόδους μέτρησης αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η κατασπατάληση χρημάτων και ακόμα χειρότερα η μείωση του κύρους της εταιρείας και η απαξίωση του brand της.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χαρακτηριστούν ως “δίκοπο μαχαίρι”. Η μαζική τους χρήση από το κοινό μπορεί να προσφέρει μεγάλης κλίμακας προβολή η οποία ανάλογα με το περιεχόμενο μπορεί να έχει ευεργετικά, μέτρια ή καταστροφικά αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός της ψηφιακής παρουσίας ξεκινά με λήψη αποφάσεων. Τι είδους εταιρεία θέλετε να είστε;