Πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι των Social Media
09/02/2023Marketing: Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα εργαλεία αυτοματισμού
17/02/2023Η έρευνα αγοράς είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων για οποιαδήποτε πτυχή στην αγορά επιθυμείτε να μάθετε για να μπορέσετε αργότερα να την ερμηνεύσετε και να τη χρησιμοποιήσετε για να λάβετε τη σωστή απόφαση όσο αφορά την πώληση ενός προϊόντος η μιας υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα μια έρευνα αγοράς είναι η διαδικασία με την οποία οι εταιρείες μάρκετινγκ επιδιώκουν να συλλέξουν δεδομένα πελατών προκειμένου να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τα επερχόμενα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς είναι η ανάπτυξη ερευνών, η αλληλεπίδραση με μια ομάδα ατόμων, γνωστή και ως δείγμα, η διεξαγωγή συνεντεύξεων ή άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Ο πρωταρχικός σκοπός της διεξαγωγής έρευνας αγοράς είναι να κατανοήσει ή να εξετάσει την αγορά που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει το κοινό σε αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ/διαφήμισης ή για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων/απαιτήσεων των χαρακτηριστικών των καταναλωτών.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανόηση του πελάτη είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο μάρκετινγκ. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, οι επωνυμίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα αγοράς για να ανακαλύψουν νέες ιδέες για να ενημερώσουν τις μελλοντικές τους καμπάνιες.
Σκοπός Έρευνας Αγοράς
Ο σκοπός της έρευνας αγοράς είναι να εξετάσει την αγορά που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αγαθό ή υπηρεσία για να εξακριβωθεί πώς θα το λάβει το κοινό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών με σκοπό την τμηματοποίηση της αγοράς και τη διαφοροποίηση των προϊόντων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή των διαφημιστικών προσπαθειών ή τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών που θεωρούνται ως προτεραιότητα για τον καταναλωτή. Η έρευνα αγοράς είναι ένα βασικό εργαλείο για να βοηθήσει τις εταιρείες μάρκετινγκ να κατανοήσουν και να καθορίσουν τι θέλουν οι καταναλωτές αναπτύσσοντας προϊόντα που πιθανότατα θα τα χρησιμοποιήσουν ή θα τα αγοράσουν αυτοί οι καταναλωτές.
Πώς μια Έρευνα Αγοράς συλλέγει πληροφορίες
Η έρευνα αγοράς συγκεντρώνει έναν συνδυασμό πρωτογενών πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί από την εταιρεία ή από εξωτερικό συνάδελφο ή από δευτερεύουσες πληροφορίες.
Τι είναι Πρωτεύουσες Πληροφορίες
Οι πρωτογενείς πληροφορίες είναι τα δεδομένα που έχει συλλέξει η εταιρεία απευθείας ή που έχουν συλλεχθεί από άλλη επιχείρηση που έχει προσληφθεί για τη διεξαγωγή της έρευνας. Γενικά, οι πρωτογενείς πληροφορίες εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες τη διερευνητική ή τη συγκεκριμένη έρευνα.
Η διερευνητική έρευνα είναι έρευνα που διεξάγεται με λιγότερη δομή και λειτουργίες, συνήθως αποτελείται από ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και καταλήγει σε ερωτήσεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία. Η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκει απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν εντοπιστεί προηγουμένως, τα οποία συχνά φέρονται στην προσοχή μέσω διερευνητικής έρευνας.
Τι είναι Δευτερεύουσες Πληροφορίες
Δευτερεύουσες πληροφορίες είναι τα δεδομένα που συλλέγονται από μια εξωτερική οντότητα που έχουν ήδη συλλεχθεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες πληθυσμού από δεδομένα κυβερνητικής απογραφής, εκθέσεις έρευνας εμπορικών ενώσεων ή παρουσιαζόμενη έρευνα από άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα της αγοράς.
Παράδειγμα Έρευνας Αγοράς
Συνήθως, οι εταιρείες χρησιμοποιούν έρευνα αγοράς για να δοκιμάσουν νέα προϊόντα ή για να λάβουν πληροφορίες από τους καταναλωτές σχετικά με τα είδη προϊόντων ή υπηρεσιών που χρειάζονται και δεν διαθέτουν επί του παρόντος. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα.
Μια εταιρεία που σκέφτεται να προχωρήσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να διεξάγει έρευνα αγοράς για να ελέγξει τη βιωσιμότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας της. Εάν η έρευνα αγοράς επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει με σιγουριά στο επιχειρηματικό σχέδιο. Εάν όχι, η εταιρεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς για να κάνει προσαρμογές στο προϊόν ώστε να το ευθυγραμμίσει με τις επιθυμίες των πελατών.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Έρευνας Αγοράς, όπως:
- Συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο
- Focus Groups
- Έρευνα μέσω τηλεφώνου
- Έρευνα με ερωτηματολόγιο
- Διαδικτυακή Έρευνα Αγοράς
Πώς μπορείτε να κάνετε μια Έρευνα Αγοράς
Για να κάνετε μια Έρευνα Αγοράς, πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα:
Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε τους στόχους της μελέτης σας. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία σας επιδιώκει να προσδιορίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, την αναγνώριση της επωνυμίας ή τη συγκριτική αποτελεσματικότητα διαφορετικών τύπων διαφημιστικών καμπανιών. Προχωρώντας, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε ποιος θα συμπεριληφθεί στην έρευνά σας. Πρέπει να αποφασίσετε ποιοι τύποι καταναλωτών θα συμπεριληφθούν στην έρευνα και πώς θα συλλεχθούν τα δεδομένα.
Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι να συλλέξετε τα δεδομένα σας και να αναλύσετε τα αποτελέσματα. Ξεκινήστε συλλέγοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, παρακολουθήστε όλες τις ηλικίες, το φύλο και οποιαδήποτε άλλα σχετικά δεδομένα για κάθε ερωτώμενο. Στη συνέχεια, αναλύστε αυτά τα δεδομένα με μια αναφορά μάρκετινγκ προκειμένου να εξηγήσετε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Το τελευταίο βήμα είναι τα στελέχη της εταιρείας να χρησιμοποιήσουν την έρευνα αγοράς και να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορεί να επιλέξουν να στοχεύσουν έναν διαφορετικό τύπο καταναλωτή ή να αλλάξουν την τιμή τους ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος τους.
Οφέλη μιας Έρευνας Αγοράς
Η έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της αφοσίωσης στην επωνυμία και την ικανοποίηση των πελατών. Ένα πρόγραμμα έρευνας αγοράς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των βασικών δημογραφικών στοιχείων και τμημάτων αγοράς που είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν.
Η έρευνα αγοράς είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των διαφημιστικών προσπαθειών μιας εταιρείας. Εάν η έρευνα αγοράς της εταιρείας προσδιορίσει ότι οι καταναλωτές τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το Facebook παρά το Twitter, μπορούν στη συνέχεια να στοχεύσουν τις διαφημίσεις τους σε μια πλατφόρμα αντί για άλλη.
Κύριοι τύποι Έρευνας Αγοράς
Οι κύριοι τύποι έρευνας αγοράς είναι η πρωτογενής έρευνα, η οποία περιλαμβάνει ομάδες εστίασης, δημοσκοπήσεις και έρευνες, η δευτερογενής έρευνα αγοράς, η οποία περιλαμβάνει άρθρα και infographics, και η ποιοτική έρευνα, η οποία δίνει πληροφορίες για το πώς νιώθουν και σκέφτονται οι πελάτες, και ποσοτική έρευνα , η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα και στατιστικά στοιχεία, όπως προβολές ιστότοπου, αφοσίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από συνδρομητές.
Διαδικτυακή Έρευνα Αγοράς
Η διαδικτυακή έρευνα αγοράς διεξάγεται μέσω Διαδικτύου. Μπορεί να είναι είτε ποιοτική είτε ποσοτική και ακολουθεί την ίδια μορφή με τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μεθόδους έρευνας αγοράς.
Έρευνα αγοράς επί πληρωμή
Έρευνα αγοράς επί πληρωμή περιλαμβάνει μια ομάδα ατόμων που πληρώνονται για να συμμετάσχουν σε μια ερευνητική μελέτη. Μπορεί να περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τη συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις.
Μελέτη Αγοράς
Μια μελέτη αγοράς είναι η προληπτική ανάλυση της ζήτησης της αγοράς για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Εξετάζει όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην αγορά που επηρεάζουν τη ζήτηση για αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία. Συμπεριλαμβανομένης της τιμής, της τοποθεσίας, του ανταγωνισμού, των υποκατάστατων και της γενικής οικονομικής δραστηριότητας.
Μια έρευνα αγοράς επιτρέπει στις εταιρείες να κατανοήσουν τη ζήτηση και τη βιωσιμότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους και να δουν πώς μπορεί πραγματικά να αποδώσει στον πραγματικό κόσμο. Όπως είπαμε νωρίτερα, οποιαδήποτε έρευνα αγοράς μπορεί να διεξαχθεί με πρωτογενείς πληροφορίες ή με δευτερεύουσες πληροφορίες. Και οι δύο μέθοδοι μπορούν να παρέχουν μοναδικές και χρήσιμες πληροφορίες σε μια εταιρεία. Η έρευνα αγοράς μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε εταιρεία επιτύχει και να αναπτυχθεί.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://bit.ly/2BPQn38
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]